Amortisör nedir?

Amortisör arabanızın yerden yüksekliği, viraj tutuşu ve sürüş konforunu sağlayan ve arabanın yaylarının aşırı salınımını engelleyen parça diyebiliriz.

 

Amortisör nasıl çalışmaktadır?

Amortisör bilinenin aksine farklı şekilde çalışmaktadır. Amortisör olmadan bile arabanız normal seyrine devam edebilmektedir. Ancak yayların salınımları sürekli olacağından bu durum rahatsız edecektir. Amortisörler bilinenin aksine yaylanma görevi görmez, aksine yayların salınımını azaltıcı bir göreve sahiptirler. Böylelikle yaylar ve amortisörler farklı çalışma prensiplerine sahip olmalarına rağmen senkronize olarak çalışmaktadırlar.

 

Amortisör hangi parçalardan oluşmaktadır?

Amortisör çubuğu, amortisör haznesi ve amortisör yağı gibi 3 temel parçadan oluşmaktadır. Ayrıca irili ufaklı amortisör körüğü, halkaları, takozları gibi bir çok parça daha mevcuttur.

Amortisör çeşitleri var mıdır?

Amortisörler kuru ve gazlı formla çalışan iki yapıya sahiptir. Bunlar arabaların tonajları ve tiplerine göre çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca amortisör türleri alt başlıklar altıda da çeşitlilik göstermektedir.

 

Amortisör değiştirme aralığı nedir?

Sürekli kullanılan parçalardan olduklarından sık sık kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Genellikle amortisörler 45-60 bin kilometre aralıklarında uygun görülmesi halinde değiştirilmelidir.

 

Bozuk ve eskimiş amortisörün zararları nelerdir?

Yol tutuşu, fren performansı, sürüş konforu , lastik ömrü gibi bir çok unsuru etkilemektedir.

 

Yol tutuşu: Amortisörler salınımları ve yolda lastiklerin tutunmasını desteklemek açısından son derece önemlidir. Doğrudan olmasa bile dolaylı yoldan lastiklerle senkronize olarak çalışmaktadır.

 

Fren performansı: Fren yapıldğı zaman amortisörler üzerinde aşırı derece bir baskı oluşmaktadır. Bu baskı aynı zamanda lastiklere yansımaktadır. Doğru çalışmayan amortisörler aşırı derece baskı ya da az baskı yaparak hem lastik ömrünü hem fren performansını etkiler.

 

Sürüş konforu: Eskmiş amortisörler yoldaki salınımları karosere yansıtarak konfor anlamında keyif vermeyen bir sürüşe sebep olabilmektedir.

 

Lastik ömrü: Düzgün çalışmayan amortisörler yoldaki salınımları lastiklere yansıtacağından sürtünme ve buna bağlı olarak aşınma hızlı gerçekleşebilmektedir.

 

Benz Otomotiv’de amortisör değişimi nasıl yapılmaktadır?

Belirlemiş olduğunuz gün ve saatte Benz Otomotiv garajına gelerek amortisör değişimlerinizi 1yıl 10.00km garantili bir şekilde, kredi kartına vade farksız taksitle yatırabilirsiniz. Öncelikle aracınız lifte kaldırılarak amortisör değişimi işlemine hazırlanıyor. İlk önce amortisörlere ulaşamk için lastikler sökülerek çalışma alanı yaratılıyor. Daha sonra amortisör kule başları şasi ile bağlantılı olduğu noktalardan gevşetiliyor ve sökme işlemine geçiliyor. Ardından ön düzenle bağlantılı olan vidalar,salıncak kolları, körükler, ve kelepçeler gevşetilip çıkartılıyor.

 

Daha sonra özel apartalar sayesinde amortisörler alt düzenle ayrılarak yuvasından çıkartılıyor. Ardından aracınıza uygun olan amortisörler orijinal kutularından çıkartılarak yuvalarına oturtuluyor. Sökülen tüm vidalar tek tek yuvasına sabitlendikten sonra som işlem olan lastiklerin takılmasına geliyor. Lastikler takıldıktan sonra detaylı bir kontrol gerçekleştiriliyor.

 

Kısa bir test sürüşü yapılarak amortisörlerde herhangi bir gevşeme ve sıkışma olup olmadığı kontrol ediliyor ve Benz Otomotiv’de amortisör değişimi işlemi tamamlanıyor.

Takipte Kal