Akü nedir? Elektrik enerjisini kimyasal bir haznenin bulunduğu kapta depo eden, ihtiyaç halinde ise tekrardan elektrik enerjisi olarak kullanıma imkan tanıyan bir parçadır. .

 

Akü nasıl çalışır? Otomobilin şarj dinamosunun aktif olmadığı durumlarda, yani otomobilin motoru çalışmıyor haldeyken, elektrik enerjisi gerektiğinde, depo ettiği elektrik enerjisini serbest bırakarak anlık olarak gereken gücü otomobile sağlayan bir sistemde çalışmaktadır. Yani akü elektriği üreten değik depo eden parça olarak görev yapmaktadır.

 

Akü nasıl şarj edilmektedir?

Otomobil aküleri otomobil çalıştırıldığı andan itibaren şarj olma işlemine başlamaktadır.Akünün kutup başlarına bağlı olan kablolar, şarj dinamosundan gelen elektriği aküye ileterek elektriği depo etmesini sağlar. Otomobilin motoru çalışmıyorken şarj etme işlemi gerçekleşmez.

 

Akü neden bozulur?

Uzun süre şarj edilmeyen akü içerisindeki kimyasal maddelerin yapısının bozulması akümülatör ’ün zamanla şarj edilemez hale gelmesine neden olacaktır.

Ayrıca akü sıvı kontrollerinin yapılmaması ve akü içerisinde bulunan saf suya eklemelerin yapılmaması akümülatör ‘ün ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur.

Uzun ömürlü akü için neler yapmalıyım?

  • Otomobiliniz çalışmıyor haldeyken elektrik ihtiyacını aküden karşılayacak hiçbir donanımı kullanmayın.
  • Akü içerisinde bulunan saf su seviyesini belirli aralıklarla kontrol edin ve gerekirse saf su ilavesi yapın.
  • Arabanızı uzun süre çalışmadan bekletmeyin(1 hafta 15 gün vs) en az haftada birkaç gün 10 dakika kadar çalıştırın.
  • Arabanızın markasının belirlemiş olduğu amper ve voltaj seviyelerine göre akü seçimi yapmalısınız. Aksi takdirde daha fazla enerji ihtiyacı olduğu durumlarda akünüze fazla yük binecek ve buda kullanım ömrünü kısaltacaktır.
  • Kutup başlarının oksitlenmesini önleyin. Oksitlenen kutup başları şarj edilme işleminin yarım yapılmasına neden olacağından bu durum akü ömrünüzü kısaltacaktır.

 

Benz Otomotiv’te akü değişimi nasıl yapılır?

Motor kaputunuz açılarak akünüzün etrafında bulunan muhafaza kabı sökülür. Daha sonra akü kutup başları gevşetilir. Ardından yerinden çıkarılan akü, atık kabına kimyasal maddesi boşaltılarak imha edilmek üzere paketlenir. Daha sonra aracınızın voltaj ve amper değerlerine uygun olan akü yeni kutusundan çıkartılarak akü yuvasına konulur. Ardından akü kutup başları artı ve eksi değerler doğru olacak şekilde bağlanır. Daha sonra amper metre yardımıyla araç çalıştırılarak voltaj ölçümü yapılır. Bu şekilde akünün şarj olup olmadığı kontrol edilir. Hemen ardından araba stop edilerek akünün amper metre ile son kontrolleri yapılır. Doğru akımı iletip iletmediği test edildikten sonra akü değişim işlemi sonlandırılır.

Siz de aracınızın akü değişimi için fiyat teklifi alın, kaliteli hizmete uygun fiyatlarla evinizin konforunda ulaşın!



Takipte Kal